martes, 16 de noviembre de 2010

pilda samarineanul milostiv

Dupa o pauza destul de lunga reluam, cu greu, stirile si predicile pe scurt pentru meditat.
In primul rand pe 20. XI. 2010, vin in Motril cei de la Consulatul Roman. Am primit o informatie conform careia s-a mai deschis in Almeria alt consulat. Astept confirmarea cu mai multe informatii.

PILDA SAMARINEANULUI
1. Esenta esentelor in crestinism o singura porunca ce cuprinde 2 pasi: a. Sa iubesti pe Dumnezeu din toata inima ta si b. pe aproapele ca pe tine insuti. Importanta este ordinea: in primul rand cautarea unei intimitati de iubire cu Dumnezeu iar apoi aceasta iubire ce o primesti se revarsa si asupra aproapelui. Daca schimbam ordinea trecem in sfera ONG-urilor.

2. Personajele ce apar simbolizeaza trei realitati diferite:

2.1. Preotul - simbolizeaza religiile vechi (dar care se regasesc si in mentalitatea noastra actuala) care pun accentul pe relatia de oferire de jertfe lui Dumnezeu.
Gresit:
a. Dumnezeu nu este un monstru ce asteapta jertfele noastre pentru a fi imbunat, ci este tatal nostru.
b. Se pierde din vedere relatia cu ceilalti oameni.
De aceea preotul trece pe alaturi si nu poate ajuta omenirea ranita de pacat.

2.2 Levitul - simbolizeaza traditiile fiecarul popor, neam, trib.
Pot avea un continut pozitiv sau emotiona pe om si chiar pregati sufletul pentru intalnirea cu Dumnezeu, dar niciodata nu sunt mantuitoare.
Gresit
a. Pericolul inchiderii in propia comunitate, ca intr-o carapace ce te face sa te simti superior, unic, etc cu privire la cei de alte culturi sau traditii.
b. Autojustificare, crezi ca esti mantuit doar fiindca te-ai nascut intr-o anumita cultura, f. f. periculos si des intalnit in poporul nostru.

2.3 Samariteanul, rupe aceste bariere:
a. Iubirea si cultul lui Dumnezeu se traduc si in relatiile cu oamenii, in special cu aproapele cu care se intra in contact. Iubirea omenirii in general nu serveste la nimic.
b. Iubirea care rupe barierele pus de neam (cel cazut era evreu), religie (de alta religie ca el) si de mandrii nationale.

Concluzie:
Crestinismul vede actiunea omului ca o continuare a relatie om-Dumnezeu. Daca am o intimitate cu Dumnezeu: rugaciune zilnica, program de citit Noul Testament/alte carti religioase si in special o relatie cu o comunitate/parohie care sa ma faca sa cunosc mai mult si sa ma ajute - atunci voi iubi, sau cel putin incerca, si pe oamenii cu care intru in contact. E o iubire care curge de sus si trece si prin mine pentru a ajunge la ceilalti.
Termometrul iubirii fata de Dumnezeu e iubirea fata de aproapele.
Cu drag,
Pr. Sorin

No hay comentarios:

Publicar un comentario